Het ontstaan van de aansteker

05 Apr Door Aandelenvisie.nl

Het is niet precies bekend wie de eerste aansteker heeft uitgevonden, maar de geschiedenis van aanstekers gaat terug tot de 16e eeuw. In die tijd werden lucifers uitgevonden, die werden gebruikt om vuur te maken door ze over een ruw oppervlak te strijken. Dit was echter een vrij gevaarlijk proces, omdat de lucifers gemakkelijk konden ontbranden en brand veroorzaken.

In de 19e eeuw werden veiligere lucifers uitgevonden die niet zo gemakkelijk ontbrandden, maar er was nog steeds behoefte aan een betrouwbare manier om vuur te maken. In 1823 werd een Duitse chemicus genaamd Johann Wolfgang Döbereiner de eerste persoon die een brander ontwikkelde die gebruikmaakte van een chemische reactie om vuur te maken. Deze brander maakte gebruik van waterstofgas dat werd geproduceerd door het in contact te brengen met zink, wat vervolgens werd ontstoken om vuur te maken.
In 1859 werd de eerste aansteker met een strijkwiel uitgevonden door een Franse uitvinder genaamd Francois-Pascal-Henri Gannal. Deze aansteker maakte gebruik van een strijkmechanisme om vonken te genereren en vuur te maken.
Sindsdien zijn aanstekers verder ontwikkeld en geëvolueerd, met de introductie van wegwerpaanstekers, navulbare aanstekers en andere innovaties zoals windbestendige en plasmaboog aanstekers.

Hoe ziet de huidige aansteker er uit?

Hedendaagse aanstekers zijn er in veel verschillende soorten en maten, en ze zijn beschikbaar met tal van functies en ontwerpen. Hier zijn enkele voorbeelden van de hedendaagse aanstekers:

  1. Wegwerpaanstekers: Dit zijn goedkope, lichtgewicht aanstekers die zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. Ze zijn meestal gemaakt van plastic en bevatten een klein reservoir met butaangas. Na het leegbranden van het gas kunnen deze aanstekers worden weggegooid.
  2. Navulbare aanstekers: Dit zijn aanstekers met een herbruikbaar ontwerp en een navulbaar butaangasreservoir. Ze kunnen worden bijgevuld wanneer het gas op is, waardoor ze duurzamer zijn dan wegwerpaanstekers.
  3. Windbestendige aanstekers: Deze aanstekers zijn ontworpen om te werken bij winderige omstandigheden en hebben een stevige vlam die niet snel uitwaait. Ze zijn vaak zwaarder en duurzamer dan andere aanstekers.
  4. Plasmaboog aanstekers: Dit zijn nieuwe soorten aanstekers die geen vlam gebruiken, maar in plaats daarvan een elektrische plasmaboog gebruiken om vuur te maken. Ze zijn oplaadbaar en hebben vaak een stijlvol en modern ontwerp.
  5. Aanstekers met speciale functies: Er zijn ook aanstekers met speciale functies, zoals flesopener, zaklamp, laser pointer, of USB-oplader.

Daarnaast zijn er ook verschillende ontwerpen en stijlen beschikbaar, zoals klassieke aanstekers met metalen behuizing, aanstekers met opvallende kleuren en designs, en aanstekers met grappige of artistieke prints. Kortom, hedendaagse aanstekers bieden veel keuze en zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften en stijlen van verschillende gebruikers.